Erecție voluntară

Tulburari de dinamica sexuala masculina

Close Actul sexual Realizarca actului sexual reprezinta un moment central si important al comportamentului sexual ce are ca particularitate unica prezenta disocierii semnificatiei biologice de cea psiho-sociala, iar componenta afectiva complicand si particularizand foarte mult acest comportament.

erecție voluntară

erecție voluntară Desi participarea celor doi parteneri poate fi diferita erectia si orgasmul fiind obligator doar la barbatdin punct de vedere fiziologic copulatia se desfasoara identic la cele doua sexe, parcurgand faza de excitatie, platou, orgasm si rezolutie. În realizarea optima penisul meu este mic actului sexual, participarca celor doua componente alc SNV este de "cooperare" sau de "suplementare" în sensul erecție voluntară atat componenta simpatica, cat si cea parasimpatica contribuie în acelasi grad la erecție voluntară erectiei, în timp ce ejaculatia este controlata numai de sistemul simpatic.

Erectia, proces refiex, partial influentat de vointa, tinde sa confere penisului si clitorisului o rigiditate functionala copulatorie.

Ejacularea precoce!

Dupa mecanismele implicate în erectie se distinge o erectie reflexa si una psihogena. Erectia reflexa, al carui centru parasimpatic se afla în maduva sacrata, se realizeaza prin impulsuri exteroceptive si proprioceptive pornite din regiunea genitala mai ales peniana, dar si scrotalaa fetei supero-interne a coapsei la care se mai adauga uneori si stimuli interoceptivi regiunea vezicala, rectala etc.

erecție voluntară

erecție voluntară

Impulsurile pe caile aferente reprezentate de nervii rusinosi interni ajung la centrii medulari, si de aici, pe calea fibrelor parasimpatice pre- si postganglionare împrumutand calea nervilor pelvici si rusinosi internidetermina erectia vasodilatatia organelor genitale si în special peniana si clitoridiana si secretia glandelor Bartholin.

Calea eferenta are ca mediator ACH si VIP, maduva sacrata fiind bogata în neuroni VIP-ergici, iar organele genitale externe si tesutul erectil în special, poseda o inervatie VIP-ergica, cu erecție voluntară important în erectie, cat si reactiile vasomotorii genitale. Erectia, ca reflex medular, este subordonata hipotalamusului, sistemului limbic erecție voluntară mai ales cortexului prefrontal. Erectia psihogena, în care stimulii psihici complecsi vizuali, olfactivi, auditivi, imaginativi mai importanti la femeie etc.

Problema specificitatii receptorilor periferici nu a fost înca pe deplin elucidata.

Clasic, se identifica receptorii "voluptatii" cu terminatiile nervoase libere, care au o densitate mai mare la nivelul glandului, fiind fibre amiclinice tip C sau mielinice A5 cu o viteza mai mare de conducere. S-a dovedit ca si corpusculii Krause sunt capabili erecție voluntară perceapa excitatii erecție voluntară, iar fibrele A5 ce conduc impulsuri de origine mecanica, termica nu par si fie specifice pentru "voluptate".

  • Erectia consta in cresterea volumului si intarirea penisului, in acest fenomen complex intervin factori nervosi, arteriali, venosi, hormonali si musculari.
  • Untitled Document
  • Ce este potența de erecție

Desi stimulii "psihici" si supramedulari pot avea un rol important, sumandu-se celor reflecsi, avand deci o actiune sinergica erecție voluntară numai uneori avand influente inhibitorii asupra penis în spania, prezenta lor nu pare totusi necesara.

Faptul ca erectia ca si ejaculatia erecție voluntară produce si în cazul bolnavilor cu sectiune medulara completà, deasupra regiunii lombare care nu prezinta însa erectii "psihogene", nici ejaculatie si nici orgasmdemonstreazi ca erectia este un reflex vascular parasimpatic medular, stereotipic, unic si indivizibil, iar intcnsitatea erectiei parand a fi proportionala cu stimularea fizica si psihica.

erecție voluntară

Fibrele aferente ajungand în maduva se divid în ramuri ascendente si dcscendente, formand tractul dorso-lateral al lui Lissauer si terminandu-se fie direct, fie polisinaptic, prin intermediul neuronilor intercalari pe neuronii ce alcatuiesc centrul erectiei unde vin erecție voluntară fibrele descendente din regiunile supramedulare, destinate a îndeplini o veritabila erecție voluntară a stimularii erogene. Fibrele eferente apartin parasimpaticului si care pe calea nervilor "erectori" determina modificarile hemodinamice particulare caracteristice erectiei.

erecție voluntară

În cazul distrugerii sau lezarii maduvei sacrate, se mai poate realiza erectia "psihogena", probabil prin caile eferentc simpatice toraco-lombare apartinand nervilor hipogastrici si care sunt nu numai noradrenergice, vasoconstrictoare, dar si colinergice, vasodilatoarecare par a fi mai sunt puncte pe penis erecție voluntară si "activate" selectiv de anumiti centri nervosi erecție voluntară "stimuli psihici" si nu de stimularile locale reflcxe.

Într-adevar, datele experimentale obtinute pe maimutedar mai ales unele observatii clinice sindromul Kluver Bucy, impotente psihice etc. Sectionarea bilaterala a ansei lenticulare determina pierderea libidoului, ca si a erectiei, iar lobotomia temporala poate declansa pierderea tranzitorie a erectiei, dar si o hipersexualitate.

Mult mai mult decât documente.

Se presupune ca regiunea cortexului prefrontal, dar mai ales aria septala, cingulara, ca si grupul nucleilor posteriori ai hipotalamusului ar trimite pe cai monoaminergice impulsuri facilitatorii sau uneori inhibitorii asupra reflexului medular. Disparitia erectiei si revenirea clitorisului, dar mai ales a penisului în stare de fiasciditate se datoresc controlului simpatic, ce determina vasoconstrictia erecție voluntară peniene si relaxarea valvulelor venoase, cu golirea de sange a tesutului erectil.

Stimularea exteroceptorilor penieni si în special glandularierecție voluntară si interoceptorilor de la nivelul erecție voluntară spermatice genereaza impulsuri care, pe calea nervilor rusinosi, ajung pana în màduva sacratà parasimpatica, unde se afla centrul erectiei si de aici in maduva lombara simpatica, unde se afla centrul ejaculatiei.

erecție voluntară

SNV-S intervine în erecție voluntară în orgasm si ejacutatie, dovada ca dupa simpatectomie poate exista erectie, dar nu ejaculatie. Ejaculatia este deci, un refiex vegetativ simpatic, cu centrul lombar intens facilitat de starea de excitatie erotica corticala.

Fibrele efectoare simpatice preganglionare, erecție voluntară au originea în coarnele medulare L1-L2 merg pe calea nervilor hipogastrici, traverseaza lantul simpatic paravertebral, plexurile mezenteric inferior, hipogastric si pelvin, unde fac erecție voluntară cu neuronii postganglionari, ai caror axoni postganglionari ajung pe calea perivasculara la efectori, musculatura neteda a epididimului, canalele deferente si veziculele seminale, erecție voluntară caror contractie impinge lichidul spermatic în portiunea bulbo-uretrala faza preejaculatoriedeterminand distensia uretrei posterioare resimtita subiectiv ca o senzatie a inevitabilitatii ejaculatieiurmata apoi de inchiderea sfincterului vezical intern si impingerea spermei spre exterior.

  1. Poziție pentru penetrarea profundă a penisului
  2. MECANISMUL ERECTIEI
  3. Lungimea penisului la diferite vârste
  4. Fiziologia erectiei
  5. Corpul spongios are o tunica albuginee mai subtire iar presiunea realizata in interiorul sau e mai redusa.
  6. Unde se tratează o erecție

Impulsurile nervoase generate de stimularea bulbo-uretrala erecție voluntară calea fibrelor aferente ale nervilor rusinosi, ajung si la centrii erectiei, de unde pleaca fibrele eferente parasimpatice ce stimuleaza secretia glandelor anexe prostata, vezicule seminale si se produce contractia sfincterului vezical intern pentru împiedicarea ejaculatiei "retrograde" relaxarea sfincterului extern al uretrei si contractia ritmica la fiecare 0,8 s a musculaturii striate, voluntare a uretrei bulbare, perineale, bulbo- si ischiocavernosilor, si chiar ridicatorilor anali contractia disparand dupa varsta de 50 de ani ce participa la efortul de propulsie al spermei.

Desi secretia glandelor anexe si ejaculatia spermei sunt doua procese intim legate, sunt totusi diferite, deoarece simpatectomia nu suprima secretia glandulara, dar inhiba ejaculatia si, invers, stimularea nervilor parasimpatici determina constrictia colului vezical si stimularea secretorie, fara o ejaculatie veritabila.

Din aceste date se poate conclude ca ansamblul proceselor reflexe produse în timpul ejaculatiei implica actiunea sinergica atit a parasimpaticului sacrat, ca si a simpaticului dorso-lombar. Inervatia parasimpatica controleaza contractia spasmodica a muschilor ischio- si bulbocavernosi erecție voluntară contractia uretrei, ca si erecție voluntară anal, în timp ce simpaticul probabil alfa-adrenergic controleaza contractia musculaturii netede a canalelor deferente, a veziculelor seminale, a prostatei si a sfincterului intern vezical.

De regula, se produce si emisiunea unei secretii preejaculatorie în timpul fazei de "platou"ce constituie expresia unei tensiuni erogene sustinute si determinata de influentele supramedulare sistem limbic, neocortex.

Încărcat de

Ejaculatia coincide la barbat cu orgasmul expresia psiho-fiziologica a stimularii maximale sexualefiind un act reflex obligator pentru erecție voluntară, spre deosebire de femeie, unde refiexul nu ofera decat "finalitatea psihologica a actului sexual" si probabil cu rol în transportul spermatozoizilor contractii uterine urmate de relaxari aspirative ale continutului seminal.

Copulatia are 5 faze: faza apetitiva psihoemotionala care precede excitarea sexuala, faza de erecție voluntară sexuala, caracterizata prin stimularea reflexogena si psihica ce duce la erectia peniana, faza de platou a tensiunii sexuale, orgasmul ce are ca expresie fiziologica ejacularea si rezolutia.

erecție voluntară

În realizarea copulatiei, un rol hotarator îl detine motivatia sexuala, complexul psihic avand un substrat permisiv înnascut desi obligator, nu este suficient pentru a permite actul sexual normalreprezentat erecție voluntară circuite nervoase implicand hipotalamusul, sistemul limbic, maduva, organele genitale si constelatia neurohormonala, dar si o erecție voluntară dobandita prin învatare ce asigura directionarea motivatiei sexuale.

Un rol important revine mecanismelor neuroendocrine si hormonilor care, prin faptul ca strabat bariera hemato-encefalica, interactioneaza cu factorii nervosi si în special cu hipotalamusul, dar si cu sistemul limbic si cortexul, structuri cu rol în organizarea, directionarea si activarea si mentinerea motivatiei sexuale. Bibliografie: Erecție voluntară.

Citițiși